Contact
Telefon: +46 911-20 06 19 | tanya@alterdalen.se | hakan@alterdalen.se

Historia

Efter studier i Skåne ville vi ha ett eget jordbruk men gårdar i Skåne är dyra när man är ung och nystartad i livet. Då bestämde vi oss för att odla morötter och vi flyttade närmare Håkans familj i Norrbotten 2001. Odlingen började i liten skala i Öjebyn. Allt skötes för hand och såldes lokalt. Efter odlingsåret i Öjebyn bestämde vi oss att utöka denna verksamhet så vi behövde en gård.

Efter en del letande sa en kompis till oss att eventuellt skulle en gård vara till salu i Holmträsk. I stället för att vänta och se ringde Håkan dit och frågade. Vi fick inte nej eller ja, men vi fick komma och träffa paret. April 2003 flyttade vi till Holmträsk.  Verksamheten har vuxit för varje år med odling av morötter, potatis samt spannmål.

Morötter såldes till lokala butiker i Fyrkanten samt en del skickas till Västerbotten för skalning och leverans till storkök. 

December 2010 köpte vi en jord- och skogsfastighet i Lakafors. Där kommer vi att öka produktionen först med spannmål. Mer mark var vi i behov av så vi kan arbeta fram en vettig växtföljd. Verksamheten ökar  med större areal av spannmål samt oljeväxter. Vi ska dessutom bygga upp en mindre dikorsbesättning av Aberdeen Angus köttdjur. Första djuren kom under juli 2011. 

Klavnings säsongen börjar i mitten av Februari till mitten av Maj.

Hösten 2020 köpte vi ytligare en gård i närheten.  Där kommer det att vara bland annat bete till en del av våra djur samt spannmålsodling. Vi har dessutom en del idéer på att utveckla gårdscentrum men dessa är ej fast ställt.

Framtid

Vi vet aldrig vart livet tar oss men vi kommer att jobba för att utveckla företaget ännu mer och finslipar det vi redan har!

Företagsfakta 

Grundades 2003 med 6ha åker och 7ha skog
Nuvarande är :
200ha åkermark (140 ha egen + 60 ha arrenderat)
97 ha skog

Produktion 2023

Korn
Vall
Rybs

Djuren
67 moderdjur i produktion

Sidoverksamheter 2023

Demo odling i Lakafors tillsammans med Lantmännen
samt ett mindre försök